A Jobbik elvesztette egykori nemzeti választóit, szavazóit

 

Kezdetben a nemzeti radikális ideológiától indult, majd egy kacskaringós úton elérkezett a balliberális oldalra. Azonban úgy tűnik a balliberális oldal, most nem tekint rá olyan nagy szimpátiával, mint a kezdet kezdetén. 

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője, pártelnöke  (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

„Egyre inkább az látszódik, hogy akik elhagyják a pártot, vagy a politikai semmibe távoznak, vagy új formációkat hoznak létre. Akik pedig maradnak, egyre inkább magányosodnak, és jól megjósolható az, hogy


ez a fajta lemorzsolódás egészen odáig fog tartani, hogy 2022-ben már önállóan nem lesznek képesek megmérettetni magukat”

– mondta Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet kutatója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Hozzátette, voltaképp Jakab Péter nyíltan meghirdette az ideológiamentességet. Ez ma már látszik a logón is, a szimbólumon, ami mindig többet fejez ki, mint egy marketingeszköz. Mindig kifejezés jelképezi a párt hovatartozását.

A kettős keresztből valami torzó lett, egyesek szerint a hashtag nevezetű, interneten használt  jelre hasonlít, de igazából ideológialag nem tehető sehova. Ha megnézzük a tartalmát, és megnézzük a stílusát is a pártnak, akkor láthatjuk, hogy ma már nem nemzeti, nem nemzeti radikális, és nem is konzervatív, vagy keresztény pártról van szó, hanem egy balliberális ideológiai, vagy a baloldalon szövetségét kereső pártról beszélhetünk” – részletezte a kutató.

„El kell gondolkodnia a Jobbiknak, hogy miután már logója, a politikája és a stílusa is megváltozott, illetve már a szavazótábora sem a nemzeti szavazótáborból kerül ki, akkor azzal a névvel, ami a Jobbik rövidítését takarja ( Jobboldali Ifjúsági Közösség), a jobboldaliságát is már végleg le kellene vetnie, és valami új nevet keresnie” – fejtette ki.

A  XXI. Század Intézetnél sok olyan kutatást végeztek, amiben összehasonlították a különböző ellenzéki pártok retorikáját a koronavírus-járvány időszaka alatt.

A Jobbik Gyurcsány Ferenc retorikáját és mondanivalóját használja,

és úgy tűnik, a Jobbik ezen a térfélen nem találja meg a helyét, elvesztette az egykori nemzeti választóit, szavazóit.

„Most keresi a balliberális oldalon azokat az ellenzéki szimpatizánsokat, akik adott esetben egy erős hangú Jakab Péter által fémjelzett, nyers retorikával rendelkező pártot tartanának a legjobbnak” – fogalmazott Nagy Ervin.

Ma már a közvélemény-kutatások kimutatják, hogy egyrészről beazonosíthatatlan, másrészről pedig nagyon alacsony a párt támogatottsága.

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.