Folytatódik a baloldali csatározás Erzsébetvárosban

 

Folytatódik a baloldali csatározás Erzsébetvárosban. Összegyűjtötte a polgármester-jelöltséghez szükséges ajánlásokat Hunvald György. A VII. kerület korábbi szocialista polgármestere – tervei szerint – függetlenként indul az októberi választáson, annak ellenére, hogy a baloldali ellenzéki pártok vezetői már többször felszólították, hogy ne tegye. Hunvald György szerint azonban ő lenne a kerületben a legalkalmasabb jelölt, nem pedig a DK-s Niedermüller Péter, akit „közös" jelöltnek akar a többi párt – közölte az M1 Híradó.

Nem gondolja, hogy lejáratókampánnyal választást lehet nyerni, és tartja magát ahhoz, hogy ő a legalkalmasabb polgármester-jelölt Erzsébetvárosban – így reagált az M1 Híradójának Hunvald György arra a levélre, amelyet a minap az ellenzéktől kapott.

Arra akarják rábírni a volt MSZP-s politikust, hogy lépjen vissza a VII. kerületben. A levelet a DK-s Gy. Németh Erzsébet, Niedermüller Péter, a párbeszédes Karácsony Gergely és az MSZP-s Molnár Zsolt írták alá.


A hűtlen kezelés miatt elítélt volt szocialista polgármester 26 év után lépett ki az MSZP-ből, és úgy döntött, hogy függetlenként indul Erzsébetvárosban. Szerinte egyesek már tavasszal háborúval fenyegetőztek, ha elindul a DK-s Niedermüller Péterrel szemben. Bár nevet nem mondott, nem is cáfolta azt, hogy ezek a hívások Gyurcsány Ferenctől érkeztek. A levél írói most azt kérik, hogy lépjen vissza, cserébe adnának neki egy önkormányzati képviselői helyet.

„Én elég ütésálló ember vagyok, a jelöltjeim is azok, tehát nem gondolom, hogy Erzsébetvárosban ki képviselje a lakókat, egy háborúval kell eldönteni. Rendesen, normálisan kell kampányolni, kimenni a lakókhoz és egy szavazáson megmérettetni magunkat” – fogalmazott.

Hunvald György azt mondta, hogy a baloldali pártok levelére később ad hivatalos választ, de arra a kérdésre, hogy elfogadná-e az ellenzék ajánlatát, azt válaszolta:

most adja le az ajánlásait és ezek biztosan nem egy képviselői helyről szólnak.

Közben a DK-hoz közeli Nyugati Fény azt írta Hunvald Györgyről, hogy megtévesztő módon egy IX. kerületi egyesület jelöltjeként indul a VII. kerületben. A cikk szerint míg a „Lokálpatrióták" jelöltjeként kampányol, a teljes nevén Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület az, ami mögötte áll, miközben ő Erzsébetváros vezetője akar lenni.

Csepelen is egyre nagyobb a feszültség a jelöltállítás körül.

Néhány napja a csepel.info számolt be arról, hogy a helyi szocialista képviselőjelölt, Dobák István kampányolás közben tudta meg, hogy pártja már nem őt támogatja. Szerinte Bangóné Borbély Ildikó csepeli elnök és Szenteczky János kampányfőnök ezt direkt eltitkolta előle, mert attól féltek, hogy végül független jelöltként indulna.

Az MSZP elnöke a konfliktusokra úgy reagált, hogy az ellenzéki együttműködés megvalósítása országszerte áldozatokkal és kompromisszumokkal járt.

Kompromisszumokat kellett kötni, utolsó pillanatban sikerült összehozni az ellenzéki együttműködést, vannak ilyen helyzetek – mondta Tóth Bertalan elnök, MSZP.

A hatvani választókerületi elnök, Érsek Zsolt búcsúlevelében épp ezeket a kompromisszumokat bírálta. A volt szocialista polgármester 29 év után lépett ki az MSZP-ből, mert nem engedték neki, hogy elinduljon Hatvan polgármesteri székéért. Azt írta, hogy a Tóth Bertalan vezette elnökség sunyi, alattomos módon bánt el vele, miközben

beállt a liberálisoktól a szkinhedekig támogatott jelölt mögé.

A hatvani MSZP minden tagja nehezményezi az ellenzéki alkufolyamatot. Közleményükben leszögezik, hogy nem kérnek helyben az együttműködésből és felszólítják a közös ellenzéki jelöltet, hogy a kiadványaikról tüntessék el az MSZP logót – hangzott el az M1 Híradóban.