Amerikai terrorelhárítás: az al-Kaida hét év óta most a legerősebb Irakban

Az Egyesült Államok terrorelhárítási központjának vezetője szerint Irakban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 2006 óta nem volt olyan erős, mint most.

Matt Olsen csütörtökön, az amerikai szenátus egy bizottsági meghallgatásán beszélt arról, hogy milyen mértékben fenyegeti jelenleg az Egyesült Államokat terrortámadás és ennek kapcsán szólt az al-Kaida iraki megerősödéséről. A terrorszervezet 2006-ban volt eddig a legerősebb az arab országban, de az idén úgy tűnik, új erőre kapott, mert szinte naponta követ el merényleteket.

Olsen ugyanakkor nem állította azt, hogy az al-Kaida iraki szervezete közvetlen fenyegetést jelent az Egyesült Államokra. Csütörtökön - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség - újabb súlyos terrorcselekményeket követtek el Irakban síita zarándokok ellen az ásúra ünnepén: az öngyilkos merényletekben legalább 41 hívő meghalt, és több mint száz megsebesült.

Bár a merényleteket egyelőre egyetlen szervezet nem vállalta magára, az ehhez hasonló akciók az al-Kaida iraki szárnyára vallanak.